Make your own free website on Tripod.com

SIRI PERUSAHAAN TRADISIONAL NEGERI KEDAH


pengenalan.htm proses.htm

PENGENALAN

    

            Untuk meningkatkan kecemerlangan dalam pelbagai ilmu dan bidang, kita tidak seharusnya melupakan ilmu yang dicipta oleh nenek moyang dan perusaha tempatan. Warisan tradisi yang mempunyai nilai yang tinggi tidak harus dibiarkan hilang tanpa didokumentasikan dan dimajukan dengan kajian dan pembangunan.

            Laman web ini, memudahkan kita mengenali pokok nipah. Maklumat proses penghasilan nira daripada pokok nipah dapat dikongsi bersama mereka yang tinggal jauh dari kawasan pokok nipah. Dengan gambar dan penerangan yang mudah dan tepat, saya berharap ia akan menjadi bahan rujukan kepada sesiapa yang berminat.

            Perusahaan tradisional lazimnya mempunyai keunikan serta daya tarikan yang tersendiri. Selain itu, perusahaan tradisional juga mempunyai nilai ekonomi dan komersial jika diusahakan secara sistematik dan bersungguh-sungguh. Marilah kita sama-sama mengkomersialkan perusahaan tradisional ini ke antarabangsa supaya dapat menaikkan nama negara ke serata dunia.

 

MENGENALI NIRA NIPAH

Pokok nipah ialah tumbuhan dalam kumpulan palma, dikenali dengan nama botaninya Nypa fruiticans.

Pokok nipah untuk perusahaan nira nipah adalah daripada pokok yang tumbuh di kawasan yang lembab dan berair tawar.

Pokok nipah tidak tumbuh menegak tinggi. Batangnya tumbuh melintang dan bercabang di dalam tanah. Daunnya berpelepah di permukaan tanah. Daun pokok nipah boleh dibuat atap.

Pokok nipah yang matang mula berbunga ketika berumur antara empat hingga lima tahun. Bunga nipah bergugus ditutupi dengan kulit kumtum yang melekat pada mayang.

Bunga betina terletak di hujung tandan. Bunga jantan yang mengandungi debunga pula keluar dari kelopak tandan berhampiran dengan bunga betina untuk memudahkan proses pendebungaan.

Daya tarikan bunga dan manisan yang ada, menarik serangga seperti tebuan dan lebah untuk membantu proses pendebungaan. Angin juga membantu proses pendebungaan bunga nipah. Selepas proses pendebungaan berlaku, buah nipah dihasilkan.

Untuk mendapat nira, tandan atau mayang dipilih dari saiz yang besar, mayang yang melentur dan buahnya berisi.

Bunga betina yang mengalami proses pendebungaan yang tidak sempurna akan menghasilkan buah yang membesar tidak sekata. Mayang nipah yang kekal menegak dan mempunyai buah yang membesar tidak sekata, tidak dipilih kerana tidak banyak nira dihasilkan.

Isi buah matang mempunyai isi yang lembut dan enak. Isinya boleh dimakan.

Buah yang tua mempunyai isi yang keras.

 


Search for:

untuk maklumat lanjut anda boleh ke halaman web berikut:

http://www.tourismkedah.gov.my

http://pkukmweb.ukm.my/~ahmad/tugasan/s3_99/chinglin.html

http://www.petertan.com/blog/2004/11/


sebarang pertanyaan boleh menghubungi saya melalui:

aquarius_girlz86@yahoo.com

d022149@siswa.upsi.edu.my